Google Adwords reklamlarında daha iyi bir başarı elde etmek için yüksek bir kalite puanı şarttır. Anahtar kelimeler ve SEO, açılış sayfası deneyimi (kullanıcının ilk tepkisi) ve reklam metninin kalitesinden oluşan puanlamaya “Kalite Puanı” denir. Yüksek kalite puanı almış reklamlar; düşük maliyet ve daha iyi sıralama konumu demektir. Google’ın tanımına baktığımızda bize tarifi tablodaki gibidir.
Google Adwords kalite puanını anahtar kelime düzeyinde çalıştırır. 1 ile 10 arası bir puan değeri vardır. En iyi puan 10/10 dur. En kötü puan 1/10 şeklindedir. Her kalite puanı durumu belli anlamlar ifade eder.
8-9-10 Mükemmel(Kalite puanınız yeteri kadar iyidir.)
5-6-7 Yeterli (Anahtar kelimeniz alakalıdır; fakat daha yüksek bir kalite puanına sahip olmasınız.)
1-2-3-4 Yetersiz (Bu anahtar kelimeler alakasızdır. Hızlı bir şekilde kalite puanını arttırmak ya da anahtar kelimeyi değiştirmek gerekir.)
Daha önce Google AdWords Nedir? yazımızda da bahsettiğimiz gibi reklamlar tıklama başı maliyet ve kalite puanının çarpımı sonucundaki metriğe göre yayınlanır. Sonuç itibariyle kalite puanı genel olarak geçmişe ait verilere dayanır. Bundan dolayı reklamınız yayınlanmaya başladığında kalite puanı sütununuz reklamınız belli bir tıklama alana kadar gözükmez. Beklenenin altında tıklama alırsa kalite puanı oluşmayabilir. Buna boş kalite puanı denir. Reklam yayınlandığı sürece kalite puanı güncellenir, veriler işlendikçe azalabilir veya artabilir.
Kalite Puanı Nasıl Hesaplanır?
- Beklenen Tıklama Oranı
- Reklam Metni Alaka Düzeyi
- Açılış Sayfası Kalitesi
şeklinde sıralayabiliriz.
1. Beklenen Tıklama Oranı
Reklamın konum, görünürlük ve bilinme etkenlerinden bağımsız bir şekilde, reklamın o anahtar kelime için tıklanma tahminidir. Bu tahmini aranan kelimenin anahtar kelime ile tam olarak eşleşeceği durum varsayılarak yapılır. Beklenen tıklama oranı sonucunda 3 sonuç çıkar. Ortalama, ortalamanın altında ve ortalamanın üstünde
Çıkan sonucun ortalama ve ortalamanın üstünde çıkması anahtar kelimenin diğer anahtar kelimelerle karşılaştırıldığında bir sorun yaşamayacağının tahminidir.
Ortalamanın altında ise bu anahtar kelimenin sorun yaşayacağı ve bu anahtar kelimeyi ortala veya ortalamanın üstünde olan daha iyi anahtar kelimelere yakın seçmesi gerektiği tahminidir.
2. Reklam Metni Alaka Düzeyi
Anahtar kelimenizin reklam metni ile alaka düzeyini ifade eder. Anahtar kelimenizin reklam alaka düzeyini öğrenmek istiyorsanız kampanyalar sekmesine gidin oradan da anahtar kelimeleri tıklayın; sonra anahtar kelimenin yanındaki konuşma balonun üzerine tıkladığınızda size reklam metni alaka düzeyini gösterecektir. Tabloda reklamının yaptığımız bir firmanın reklam tablosundan bir kesit yer almaktadır. Görüldüğü gibi beklenen tıklama oranı ortalamanın üzerinde olarak gözükmektedir. Birbirini etkileyen diğer faktörlerle beraber kalite puanı 10 olarak gözükmektedir.
Anahtar kelimenin direk olarak reklam metninin içinde geçmesinde fayda vardır. Kullanıcının reklamı gördüğünde nasıl bir içerikle karşılaşabileceğini anlatan bir metin daha yararlıdır. Bu hem alakasız kullanıcının reklamı tıklayıp istediği içerikle karşılaşmayıp siteyi hemen terk etmesini engelleyecek hem de açılış sayfası deneyimini arttıracaktır. Aynı zamanda gereksiz tıklamaları engellemiş olacak ve bütçemizin boşa gitmesini engelleyecektir.
3. Açılış Sayfası Kalitesi
Açılış sayfası deneyimi (açılış sayfası kalitesi) reklam linkini tıklayan kullanıcının karşısına çıkan sayfadır. Kullanıcı bu sayfanın kalite durumuna verdiği tepkilerin Google tarafından değerlendirilmesi sonucu orta açılış sayfası deneyimi çıkmıştır. Bu davranış kalite puanını tetikleyen en önemli 3 faktörden biridir.
Kullanıcı bu sayfaya gelip sayfayı hemen terk ediyorsa açılış sayfası kalite düşecektir. Örneğin, internette ‘’kırmızı 36 numara topuklu bayan ayakkabı’’ arayan bir kullanıcının karşısına ana sayfa düşerse muhtemelen sayfayı hemen kapatacaktır. Karşısına tüm ayakkabı kategorileri çıkan kullanıcı siteyi terk edip terk etmeme konusunda tereddüt yaşayacaktır. Muhtemelen ürünü bulamayıp sayfayı terk edecektir. Son kullanıcı direkt olarak ‘’kırmızı 36 numara topuklu bayan ayakkabı’’ sayfasına giderse artık istediği aramaya ulaşmış demektir. Yapmamız gerek şey tam olarak bu olmalıdır. Reklamda verdiğimiz linkin kullanıcıyı doğrudan ürün ile ilgili bütün bigilerin olduğu sayfaya yönlendirmesi gereklidir.
Başka yazılarda görüşmek dileğiyle…
Celal BOZYEL